De gemeente Zaanstad heeft via een interne selectie 3 plannen uitgekozen die voorgelegd zijn aan de omgeving. Ons plan is helaas niet geselecteerd, maar desondanks zijn wij trots op onze inzending en tonen wij deze met enige trots!
Nadat de Zaandijkerkerk weer een nieuwe bestemming heeft en Brouwerij Hoop nieuwe bezoekers trekt, is het tijd om op een passende manier het gebied rond de kerk af te maken.
Het “buurtje achter de kerk” bestond ooit uit rommelig geplaatste huisjes en schuren op een lappendeken van erfjes. Vandaag de dag is deze structuur nog goed te zien in de Domineestuin. Rond de Zaandijkerkerk is deze structuur door de jaren heen geheel verdwenen en vervangen door de grootschalige bedrijfspanden van Ardagh. Dit nieuwbouwplan biedt een uitgelezen kans om met fantasie en verbeeldingskracht deze historische kwaliteiten opnieuw te interpreteren en de Zaandijkerkerk nog beter in te bedden in zijn directe omgeving.
Het kavel tussen de Willem Dreeslaan, Arie de Bruijnstraat en de Zaandijkerkerk wordt opgevat als een “dorp in een dorp”, met een afwisselende bebouwing en een verscheidenheid aan woningtypen, schakelingen en kaprichtingen. Het plan kent geen voor- en achterkanten, maar is levendig en rijk van detail aan alle zijden.
Door de bebouwing af en toe terug te plaatsen ontstaan “inverdan” situaties die de gelijkvormigheid van de straatwand doorbreken, reageren op de omliggende stedenbouwkundige situatie en refereren aan typisch Zaanse voortuintjes als geleidelijke overgang tussen openbaar en privé vormen.
Zoals je veel ziet in oudere Zaanse arbeidersbuurtjes geeft een open achterpad ook toegang tot de woningen. Met uitzicht op de kerk loop je door een aantrekkelijke binnenwereld van terrassen, tuintjes en langs woonruimten. Door de lage erfafscheidingen en hagen krijgt dit pad een uitnodigende sfeer en wordt de groenstructuur doorgezet rondom de Zaandijkerkerk.